Noutati despre interfete web si interfete evoluate

luni, 1 decembrie 2008

Securitatea DNS-ului

Cu siguranta ati auzit despre DNS, acel sistem distribuit care face posibila utilizarea internetului. Practic, DNS sau Domain Name System, este un sistem distribuit in intreg Internetul ce face posibila utilizarea de adrese "human readable", precum www.google.ro in loc de 64.233.183.99. Folosind DNS, adresele simbolice sunt transformate in adrese IP. DNS-ul utilizeaza protocolul UDP pentru transmiterea cererii si a raspunsului pentru aflarea unei anumite adrese.

Pana aici, totul este OK. Sau poate ca nu. Sa luam un exemplu banal de utilizare. Tastati in browser-ul preferat adresa www.google.ro si apasati enter. In scurt timp, browserul afiseaza continutul paginii cerute. Insa foarte multe lucuri s-au intamplat intre timp, unul dintre ele fiind afarea adresei IP a computerului pe care se afla pagina ceruta. Acest lucru s-a realizat prin intermediului DNS, astfel: browserul a trimis o cerere de rezolvare a adresei www.google.ro catre serverul DNS default. Daca serverul respectiv are adresa ceruta in cache, va returna adresa IP ceruta, altfel, va interoga si el la randul sau un alt server DNS iar aceasta secventa se va repeta pana cand unul dintre servere are informatia ceruta sau se ajunge la un server autoritar.

Problema poate aparea la unul dintre serverele intermediare. Daca printr-un mecanism obscur, serverul DNS este pacalit si ii este injectata o adresa IP falsa, atunci acesta va raspunde la cereri cu adresa respectiva. Acest lucru a fost descoperit de catre Kaminski in iulie anul acesta.

Care sunt implicatiile? Destul de mari. Daca un utilizator rau intentionat doreste sa redirecteze traficul de la google.ro catre goggle.ro atunci el va initia un atac Kaminski catre un server DNS preferat si in aproximativ 10 secunde serverul respectiv va fi compomis, daca nu se iau masuri de precautie.

O astfel de masura poate consta in configurarea serverelor DNS sa utilizeze un alt port pentru fiecare cerere, ceea ce ar micsora foarte mult sansele unui atacator de a injecta un raspuns fals. O alta masura ar putea fi utilizarea protocolului DNSSEC.

Serverul DNS pe care il folositi este securizat?

Florin

0 comentarii:

Arhivă blog