Noutati despre interfete web si interfete evoluate

joi, 27 noiembrie 2008

Colaborativ vs cooperativ

Sunt sigur ca ati auzit de brainstorming sau de "furtuna de idei". Desigur, veti intreba care este lagatura cu colaborativ sau cooperativ? Brainstorming-ul este punerea in practica a conceptului de lucru colaborativ.

Lucrul colaborativ reprezinta urmatorul pas in invatarea artificiala. Il putem defini ca "efect de grup" sau "ceva mai mult decat suma partilor" sau o sinergie. In contrast, lucrul colaborativ este ceva in genul: fiecare cu partea lui. In ambele cazuri sunt implicate mai multe entitati care lucreaza in comun, insa in primul caz se obtine mai mult decat obiectivul initial.

Este ca in cazul unui musuroi de furnici. Fiecare lucreaza partea lui, iar la sfarsit descopera ca au realizat mult mai mult decat adaugarea unui graunte de praf la musuroi; au realizat MUSUROIUL.

Inteligenta artificiala este grozava. Aplicatii precum invatarea automata (supervizata sau nu), data mining, retele neurale si altele sunt doar cateva exemple de lucru colaborativ. Dar se pare ca viitorul inteligentei artificiale sta in "cunoasterea sociala". Pana in prezent, IA nu si-a atins scopul: realizarea unui sistem perfect de dialog om - calculator. Probleme sunt multiple, insa mai ales probleme de context. Se pare ca noi avem foarte multe cunostinte dobandite social, in comunitate.

O incercare de rezolvare a problemei o constituie formarea unor ontologii: structuri arborescente de definire a obiectelor si a conceptelor. Insa si ontologiile au "o problema": sunt construite de oameni, iar oamenii tind sa vada lucururile diferit. Nu spun ca ontologiile sunt ineficiente, nu sunt, insa este foarte dificil sa definiesti TOT ce exista, fie si intr-un domeniu limitat.

Tocmai de aceea web-ul 2.0 aduce foarte multe lucuri bune. Permite crearea de cunostinte sociale (blog-uri, comunitati sociale, etc.) care apoi se pot folosi pentru extragerea de cunostinte. Un exemplu este dat de bookmarking-ul social (del.icio.us) in care mai multi utilizatori impartasesc bookmark-urile preferate si in acelasi timp le adnoteaza cu anumite tag-uri. In felul acesta ul alt utilizator poate vedea cat de important este un site (cati alt utilizatori l-au adaugat) sau poate descoperii alte site-uri din acelasi domeniu.

Web-ul construit social. Ramane sa vedem cum vom folosi "noile" cunostinte dobandite in acest mod.

Florin

0 comentarii:

Arhivă blog