Noutati despre interfete web si interfete evoluate

duminică, 7 decembrie 2008

Cartile secolului 21

Se pare ca in curand se va rezolva si problema cartilor digitale utilizand e-book reader-ele de tipul Sony Reader. In felul acesta vom avea acess mai usor la interfetele web ale site-urilor preferate sau la site-urile ce contin carti in format digital.

Ce este un e-book reader? Este un dispozitiv, similar cu un mp4 player, dar cu un display mai mare, capabil de a afisa carti in format digital. Pana aici, nimic deosebit.

Partea interesanta o reprezinta display-ul dispozitivului, care este electrophoretic. Practic, acest display nu are nevoie de o iluminare din spate deoarece reflecta lumina ambienta. Aceasta duce la renuntarea la reimprospatarea imaginii, ceea ce se traduce intr-o imagine mult mai relaxanta pentru ochiul uman ce poate fi citita chiar si afara in soare.

In ultima perioada, au aparut destul de multe astfel de dispozitive, cateva exemple fiind Sony Reader, Amazon Kindle, iRex iLiad si alte cateva.

Printre alte avantaje se numara durata mare de viata a bateriei, greutatea redusa a reader-ului, portabilitate foarte ridicata.

Un astfel de reader poate monitoriza feed-urile RSS si descarca stirile preferate, poate descarca reviste inainte de a aparea in format printat, poate afisa blog-urile preferate. Aceste functionalitati se gasesc in cadrul reader-ului Amazon Kindle care ofera printere altele si conectarea permanenta la Internet printr-o maniera asemanatoare cu cea a telefoanelor mobile, insa fara a fi necesara plata unui abonament.

Din pacate, tehnologia nu este inca suficient de matura, ceea ce se traduce printr-o slaba reproducere a culorilor (mai degraba dispozitivele afiseaza text alb-negru), imaginea seamana cu aceea a unui ziar de slaba calitate si nu se pot adauga efecte multimedia (meniuri, animatii, pointeri) datorita refresh-ului extrem de redus. Un alt "inconvenient" il reprezinta pretul, destul de mare, ~300$.

Sunt convis insa ca vor aparea readere din ce in ce mai performante. Un exemplu este Sony Reader, ajuns deja la a treia versiune (Sony Reader 700) ce include functionalitati precum ecran tactil, recunoasterea gesturilor, posibilitatea sublinierii pasajelor importante si altele...

Mai multe detalii despre display-urile electrophoretice si aplicatiile lor puteti gasi aici.

Florin

0 comentarii:

Arhivă blog