Noutati despre interfete web si interfete evoluate

marți, 9 decembrie 2008

Autentificarea pe web

Orice interfata web ce ofera acces la o serie de servicii web precum (Yahoo, Gmail, SourceForge ... ) necesita o forma de autentificare. O posibila problema o reprezinta multimea de nume si parole ce trebuie retinute. Una dintre solutiile acestei probleme o reprezinta folosirea autentificarii de tipul Single Sign-on.

Conceptul din spatele Single Sign-on este destul de simplu: utilizatorul se inregistreaza la un Identity Provider ce apoi ofera verificarii identitatii pentru utilizatorul respectiv. In continuare, voi exemplifica procesul de autentificare pentru sistemul OpenID.

Un site ce necesita autentificare in mod normal afiseaza doua campuri text pentru introducerea numelui si a parolei, insa un site ce foloseste OpenID va afisa doar un camp text, pentru introducerea identificatorului OpenID. Dupa comletarea acestui camp si trimiterea spre validare a identificatorului, site-ul contacteaza site-ul OpenID (de exemplu myopenid.com) pentru a valida utilizatorul, in general prin introducerea unei parole. Dupa autentificarea utilizatorului pe pagina OpenID, site-ul care a cerut autentificarea va primi acces la un document XRDS (eXtensible Resource Descriptor Sequence) care este un format XML folosit pentru descoperirea de metadate despre resurse (in cazul nostru datele utilizatorului). In continuare, utilizatorul primeste acces la site-ul dorit.

Iata cum folosind un singur cont puteti accesa o multime de resurse. Printre site-urile ce ofera autentificare folosind OpenID se numara: Technorati, SourceForge, Yahoo, Google, chiar si blogspot.com ofera posibilitatea autentificarii cu un cont OpenID in vederea comentarii articolelor.

Voi ce solutii de Single Sign-on folositi?

Florin

0 comentarii:

Arhivă blog