Noutati despre interfete web si interfete evoluate

joi, 4 decembrie 2008

Al patrulea element

Am citit de curand despre una din acele descoperiri stiintifice care modifica tehnologia, asa cum o stim noi. Este vorba despre memristor.

Timp de aproape 170 de ani au existat trei dispozitive electronice fundamentale: capacitorul (descoperit in 1745), rezistorul (descoperit in 1827) si inductorul (descoperit in 1831). Problema era ca, cel putin la nivel teoretic, trebuia sa mai existe in un dispozitiv fundamental. Descoperit in 1971 de catre Leon Chua, profesor la University of California, Berkeley, acest dispozitiv teoretic nu a fost deloc apreciat. El trebuia sa creeze o legatura intre sarcina electrica ce trece prin el si fluxul magnetic generat.

A trebuit sa treaca aproape 30 de ani, pana in 1995 cand HP s-a hotarat sa porneasca un amplu proiect de cercetare cu scopul de descoperii cum poate fi realizat acest al patrulea dispozitiv. Dupa aproape 10 ani de cercetare, rezultate exceptionale au fost obtinute.

Practic, cercetatorii de la HP au reusit sa creeze un dispozitiv care se comporta ca o memorie nevolatila: memristorul. Dispozitivul isi modifica rezistenta electrica functie de sensul si valoarea curentului care trece prin el. Implicatiile sunt imense: mermristorii vor putea fi folositi pentru crearea de memorii nevolatile extrem de rapide (imaginati-va doar o memorie RAM foarte rapida, cu un consum foarte mic de energie electrica si care nu isi pierde continutul atunci cand nu mai este alimentata - vom putea porni si opri computerele instantaneu).

O alta aplicatie directa memristorilor o vor reprezenta emularea (nu simularea) sinapselor din creier. In stadiul actual, simularea creierului unui soarece necesita un computer de dimensiunea unui oras, iar cantitatea de energie ... (ar trebui cam doua centrale nucleare). Folosind memristori, aceasta s-ar putea face cu un dispozitiv de dimensiunea unui laptop.

Pentru emularea functionalitatii memristorilor este nevoie de un dispozitiv realizat cu 15 tranzistori si mai multe componente pasive. Avantajul folosirii memristorilor va fi imens. Oricum, tranzistorul a ramas aproape 30 de ani o curiozitate, pana a fost creata o aplicatie (aparatul auditiv) care sa il foloseasca si sa il popularizeze.

Mai multe informatii despre memristor, istoria sa si posibile aplicatii pot fi gasit pe site-ul revistei Spectrum.

Florin

0 comentarii:

Arhivă blog