Noutati despre interfete web si interfete evoluate

luni, 17 noiembrie 2008

Cuvantul magic : Usability


Pe romaneste utilizabilitate, acest aspect al definirii interfetelor web este unul cheie care poate determina succesul sau esecul unui website.

Utilizabilitatea web este o abordare a crearii websiteurilor din punctul de vedere al usurintei folosirii de catre utilizator, fara ca acesta sa urmeze un training special inainte.
Utilizatorul ar trebui sa coreleze in mod intuitiv actiunile pe care trebuie sa le realizeze pe pagina web cu alte tipuri de actiuni din viata de zi cu zi, de exemplu apesi pe buton si poof ai primit ceva.

In sens larg, scopurile pe care le urmareste utilizabilitatea sunt:

  • sa prezinte informatia utilizatorulu intr-o maniera clara si concisa
  • sa ii prezinte utilizatorului variante corecte de alegere, intr-un mod cat mai evident
  • sa inlature ambiguitatea cu privire la consecintele unor actiuni
  • sa puna cele mai importante elemente la locul potrivit pe pagina web sau in aplicatia web
Am gasit multe resurse pe web care trateaza subiectul acesta, oferind idei despre cum sa imbunatatesti sau sa testezi utilizabilitatea portalului tau.

Dintre acestea un blog mi-a placut mult si as vrea sa il impartasesc si cu voi. E vorba de UsabilityPost si puteti sa aruncati un ochi pe postul despre 7 greseli curente in ce priveste utilizabilitatea.

Noi suntem in curs de definirea a websiteului nostru http://www.interfete-evoluate.eu . Daca vreti sa ne sugerati vreo greseala fie din cele 7 fie din celelalte 1007 posibile in ce priveste utiliazbilitatea, asteptam comentariile voastre.

Anca

2 comentarii:

Vlad 24 noiembrie 2008 la 13:09  

Pe româneşte „ERGONOMIE”
http://translate.google.com/translate_t#en|ro|usability

Anca 30 noiembrie 2008 la 19:59  

Multumesc, Vlad, pentru observatie! Ramasesem cu traducerea de la IP, sau cel putin asa cred. Oricand e binevenit un update :)

Arhivă blog