Noutati despre interfete web si interfete evoluate

luni, 5 ianuarie 2009

Twine - Web 2.5?

Definindu-se ca o noua metoda de a colecta continut de pe web si de a cunoaste oameni care iti impartasesc interesele, Twine este o platforma online proaspat iesita din beta.

Dar ceea ce il face pe Twine diferit de alte aplicatii de online social bookmarking, precum del.icio.us, este motorul semantic ce se afla in spatele interfetei si care organizeaza automat informatia si face recomandari bazate pe comportamentul utilizatorului.

Un "twine" este un group creat in jurul unui topic, la care pot sa participe oricati utilizatori ce pot sa posteze continut sub forma de bookmarks, note, video, fotografii, documente Word sau pdf. In acest fel un utilizator isi poate crea propria retea de informare, personalizata in functie de preferinte prin abonarea la twine-urile care il intereseaza.

Web-ul semantic este, asa cum il defineau Tim Berners-Lee si altii, o retea de date care permite computerelor sa gaseasca, sa extraga, sa partajeze, sa refoloseasca informatia si posibil, chiar sa rationeze pe baza ei. Continutul semantic pote di includ in paginile web, publicat din bazele de date si adunat in repozitorii online. Insa cel mai important este ca datele semantice contin in ele insele "meta-informatii" astfel incat alte servicii pot sa le inteleaga.

Webul semantic pare sa fie urmatorul pas in dezvoltarea tehnologiilor web, fiind denumit si Web3.0. De aceea faptul ca Twine pune la lucru o astfel de tehnologie in spatele unei interfete simple si prietenoase este de laudat si de urmarit.

Principala tehnologie pe care se bazeaza motorul Twine este Resource Description Framework language sau RDF. La baza sa stau declaratiile din 3 parti , denumite si triplete. Toata informatia din Twine - fie ca este despre un obiect, o persoana, o nota, un bookmark, un email sau chiar un flmulet - este exprimata intr0un set de tupluri. O alta tehnologie importanta folosita de Twine este OWL(Web Ontology Language) . Ea serverste la definirea proprietatilor si claselor ce apar in tripletele RDF. In ultimii ani multe organizatii au definit diverse ontologii, si la fel a facut si Twine, folosindu-se totusi si de alte seturi de definitii mai largi produse de W3C si alte organizatii. Acest lucru permite ca Twine sa interactioneze cu alte repozitorii de informatii.

Este de remarcat ca - din multitudinea de aplicatii de semantic web - Twine pare sa aiba un succes foarte mare cu zeci de mii de utilizatori care imbogatesc in fiecare zi baza sa de cunostiinte. Totusi, asa cum declara Nova Spivack, creatorul Twine, aplicatia se va orienta mai mult asupra aspectului social, in urmatoarea perioada. Acest lucru ma face sa nu declar Twine ca apartiniand in intregime erei Web3.0 ci mai degraba Web2.5 - un pas intermediar catre ceea ce ne asteapta.

Va invit sa vizitati websiteul Twine si sa va facei singuri o parere. Pentru a naviga prin diferitele twine-uri nici macar nu este nevoie sa fiti logati. Iar dupa ce ati vazut despre ce este vorba, astept parerea voastra printr-un comentariu mai jos.

Anca

0 comentarii:

Arhivă blog